Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Καινοτόμο Πρόγραμμα «Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» - Εισαγωγή – Η Αρχαία Ελληνική Κατοικία


    Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμά μας με τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα». Και το πρώτο που έπρεπε να προσδιορίσουμε είναι το πόσο «μακρινό» θα είναι αυτό το ταξίδι, έχοντας ως οδηγό τη γραμμή του χρόνου που έχουμε ήδη φτιάξει και τοποθετώντας σε αυτή, λίγο πριν τη γέννηση του Χριστού, την περίοδο που θα μελετήσουμε την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα την κλασική εποχή (5ος αι. π.Χ.).


Τι ξέρουμε για την αρχαία Ελλάδα;

    Καταγράψαμε όσα ξέρουμε ή μάλλον όσα πιστεύουμε ότι ξέρουμε για την αρχαία Ελλάδα, για να διαπιστώσουμε όταν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αν οι αρχικές μας αντιλήψεις επιβεβαιώθηκαν ή διαψεύστηκαν. Παράλληλα, σημειώσαμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος (να πάμε εκδρομή στο πάρκο του Οδυσσέα, να φτιάξουμε ένα μουσείο στο σχολείο μας, να παρουσιάσουμε στους γονείς ένα σχετικό θεατρικό, να κάνουμε κατασκευές & δραματοποιήσεις, να φτιάξουμε ένα βιβλίο με όσα μάθαμε…)
    Στην συνέχεια αναπαραστήσαμε με μορφή ιστογράμματος όσα θέλουμε να μάθουμε για την αρχαία Ελλάδα, χωρίζοντάς τα σε κατηγορίες (η ζωή στην αρχαία Ελλάδα, μύθοι, οι Θεοί του Ολύμπου, Οδύσσεια). Το ιστόγραμμα θα συμπληρώνεται σταδιακά ανάλογα με την πορεία του προγράμματος.
Τέλος, αποδώσαμε με ζωγραφική τις προσδοκίες μας για το πρόγραμμα.






Η «γωνιά» της Αρχαίας Ελλάδας

    Με την πολύτιμη βοήθεια των γονιών συγκεντρώσαμε σχετικό υλικό (βιβλία, αγάλματα κι αγγεία) και σιγά σιγά αρχίσαμε να διαμορφώνουμε την «γωνιά» της αρχαίας Ελλάδας που σταδιακά θα εμπλουτίζεται με υλικό από τις δράσεις μας. Μάλιστα προσθέσαμε υφάσματα, αξεσουάρ (τρίαινα, στέμμα, κεραυνός, περικεφαλαία..) και σκηνικά αντικείμενα (κίονες, θρόνος, βράχος…) που θα αξιοποιούμε στις δραματοποιήσεις μας.


Αρχαία Ελληνική Κατοικία

  Από τα πρώτα ερωτήματα που θέσαμε κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος ήταν το πώς ήταν τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα. Τα παιδιά είχαν κάνει σχετικές υποθέσεις: από άχυρο και ξύλο, ήταν καλύβες, δεν είχαν παράθυρα…. Ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις αρχικές μας υποθέσεις!
  Για πρώτη φορά στη γωνιά της συζήτησης εμφανίστηκε το «κουτί του αρχαιολόγου», που κάθε φορά θα μας αποκαλύπτει ένα στοιχείο προς εξερεύνηση, σχετικό με την αρχαία Ελλάδα. Αφού μιλήσαμε για την δουλειά του αρχαιολόγου, το κουτί άνοιξε και μας αποκάλυψε πώς ήταν τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα! Παρατηρήσαμε προσεκτικά τις εικόνες, περιγράψαμε το σχήμα του σπιτιού, εντοπίσαμε τα δωμάτια και τις ονομασίες τους και τα συγκρίναμε με τα σύγχρονα σπίτια. 
     Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα σχετικό βίντεο κι εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο όμορφα ήταν τα σπίτια στην αρχαιότητα, με πολλά δωμάτια και αρκετές ανέσεις… και σίγουρα δεν έμοιαζαν καθόλου με τις υποθέσεις που είχαμε κάνει αρχικά για την κατοικία στην αρχαία Ελλάδα!
    Στο τέλος, εργαστήκαμε ομαδικά σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε την κατοικία στην αρχαία Ελλάδα και να καταγράψουμε τα δωμάτια και τα μέρη της. 




Μάλιστα, στο ολοήμερο κατέγραψαν και τις σκέψεις τους, συγκρίνοντας την αρχαία με την σύγχρονη κατοικία:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου