Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Οδηγίες για Σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Τηλεκπαίδευση)



Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά ένα πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση.
Αναφορικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο διαθέτει σε όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές τους.

Ακολουθούν οδηγίες για τη σύνδεσή σας στην ψηφιακή τάξη. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι για λόγους ασφαλείας ο σύνδεσμος της ψηφιακής τάξης θα κοινοποιείται στους μαθητές μέσω mail και δεν θα πρέπει να κοινοποιείται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    1.    Αναλυτικές οδηγίες σε βίντεο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στον ακόλουθο σύνδεσμο :


    2.   Για να κατεβάσετε την εφαρμογή πρέπει να μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο.  



Υπάρχει εκδοχή για υπολογιστή
αλλά και για κινητό ή tablet μέσω app store ή google play store  





    3.   Καλό θα είναι την πρώτη φορά να μπείτε 10 λεπτά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα για να εξοικειωθείτε με την πλατφόρμα και να επιλυθούν τυχόν τεχνικά προβλήματα.


   4. Κατά την είσοδο θα σας ζητηθεί να εισάγετε όνομα. Μπορείτε να βάλετε το αρχικό όνομα του παιδιού. Σε περίπτωση που σας ζητηθεί email δεν βάζετε το δικό σας αλλά το a@anet


     Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτική, όπως και όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις που προτείνονται εξ αποστάσεως. 
   Στόχος μας δεν είναι να διδάξουμε γλώσσα ή μαθηματικά! Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κρατήσουμε την μεταξύ μας επαφή (για συναισθηματικούς λόγους!) και μέσα από προτάσεις για δράσεις που μπορούν εύκολα να γίνουν στο σπίτι να διατηρήσουμε τη σχέση των παιδιών με τη μαθησιακή διαδικασία.

Προσοχή: Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης απαγορεύεται η ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση και η καταγραφή εικόνας και η ανάρτηση αυτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

     Και μερικές συμβουλές για μια επιτυχή τηλεδιάσκεψη!!....

  1. Για να μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κρίνεται σκόπιμο να έχετε τα μικρόφωνα (το εικονίδιο που θα βλέπετε κάτω αριστερά στην οθόνη σας) κλειστά και να τα ανοίγετε όταν σας δίνει η εκπαιδευτικός τον λόγο….. επειδή δύσκολα θα συγκρατηθούν  τα παιδιά να περιμένουν τη σειρά τους και σίγουρα θα παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό τους βλέποντας τους συμμαθητές τους!


    2.   Στην πρώτη συνάντηση θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και συναισθήματα από την παραμονή μας στο σπίτι. Αν θέλουν τα παιδιά μπορεί να έχουν ετοιμάσει κάτι για να το παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους (μια ζωγραφιά, μια κατασκευή, ένα γλυκό που έφτιαξαν με τη μαμά, ένα φυτό που φύτεψαν, ένα βιβλίο που διάβασαν…. οτιδήποτε δημιουργικό έχουν κάνει στο διάστημα του εγκλεισμού)

    3.   Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι γονείς θα έχουν βοηθητικό ρόλο σε τεχνικά θέματα (είσοδος στην πλατφόρμα, χρήση μικροφώνου…) και καλό είναι να μην παρεμβαίνουν ώστε τα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα κι αυθόρμητα!

   4. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί δε θέλει να συμμετέχει και να εκτεθεί, μπορεί να έχει την κάμερα και το μικρόφωνο απενεργοποιημένα και απλά να παρακολουθεί τη συζήτηση.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία!





                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου