Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Καθαρά Δευτέρα - Σαρακοστή


Ήταν ένα μικρό χαρτάκι…
    Στο ολοήμερο τμήμα διάβασαν το υπέροχο παραμύθι «ήταν ένα μικρό χαρτάκι…» και το απέδωσαν με ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι….



Αυτό το παραμύθι ήταν η αφορμή για να μιλήσουμε για τον χαρταετό…

Ο χαρταετός μέσα από την τέχνη…
    Ακούγοντας του «χαρταετούς» του Θεοδωράκη χωρίς να αποκαλύψουμε τον τίτλο του, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι σκεφτόταν ο συνθέτης όταν το έγραψε. Έτσι κλείσαμε τα μάτια και καταγράψαμε όσα «βλέπαμε» με την φαντασία μας, όσα νιώσαμε κι όσα σκεφτήκαμε ακούγοντας τη μουσική…. 
    Τέλος αποκαλύψαμε τον τίτλο διαπιστώνοντας πόσο πολύ ταίριαζε με την μουσική!
Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε πίνακες ζωγραφικής με χαρταετούς...
...κι εργαστήκαμε ομαδικά για να φτιάξουμε τον δικό μας πίνακα!
Οι χαρταετοί μας
Με χαρτί, πολλά χρώματα και κορδέλες φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς για να τους πετάξουμε την Καθαρά Δευτέρα!



Η κυρά Σαρακοστή
Σαρακοστή & Νηστεία
   Γιατί τη Δευτέρα που πετάμε χαρταετό την λέμε καθαρά; αυτό το ερώτημα προβλημάτισε τα παιδιά…. και η απάντηση δόθηκε από την κυρία «Αυτή τη μέρα ξεκινά η Σαρακοστή… οι Σαράντα μέρες μέχρι το Πάσχα… κι εμείς προσπαθούμε να είμαστε “καθαροί” στην ψυχή και το σώμα κάνοντας νηστεία»…
  Τι είναι όμως η νηστεία; Αφού μάθαμε ποιες τροφές είναι νηστίσιμες και ποιες αρτύσιμες, τέθηκε το ερώτημα «πρέπει νηστεύουν και τα παιδιά;». Τα παιδιά χρειάζονται όλες τις τροφές γιατί είναι σε στάδιο που μεγαλώνουν, όμως όπως χαρακτηριστικά κι εύστοχα είπε ένας μικρός μαθητής μας «εγώ θα προσπαθήσω να νηστέψω από τα γλυκά!». Και σίγουρα η «νηστεία» που μπορούμε να κάνουμε όλοι αφορά την προσπάθειά μας να καθαρίσουμε την ψυχή μας από κάθε άσχημη σκέψη, κάθε αρνητικό συναίσθημα, να την γεμίσουμε αγάπη και να νοιαστούμε για όλους όσους έχουν ανάγκη.

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής
   Παλαιότερα οι γιαγιάδες μας για να μετράνε τις ημέρες από την καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα έφτιαχναν με ζυμάρι την «κυρά Σαρακοστή» και τις έβαζαν 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα. Αυτό το έθιμα αναβιώσαμε και στην τάξη μας.
    Αφού εργαστήκαμε ομαδικά στην παρασκευή του ζυμαριού, χωριστήκαμε σε 3 ομάδες και κάθε μία συνεργάστηκε για να φτιάξει τη δική της κυρά Σαρακοστή…


    Κι αφού τις ψήσαμε ήρθε η ώρα της διακόσμησης! Κάθε ομάδα επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο…
..με χρώματα….

….με υφάσματα….

…με σποράκια…

Τέλος, κάθε παιδί έκοψε και ζωγράφισε τη δική του κυρά Σαρακοστή για να μπορεί να μετράει τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα….






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου