Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Γνωριμία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Εφημερίδα & Τηλεόραση


Τι είναι είδηση; 
  Αυτό το ερώτημα ήταν αφορμή για συζήτηση και αφετηρία για μια ενδιαφέρουσα θεματική προσέγγιση….

Είδηση είναι μια πληροφορία για κάτι σημαντικό που έχει γίνει…. και ποιος μας ενημερώνει γι’ αυτήν; Η άμεση απάντηση των παιδιών ήταν η τηλεόραση!

  Ας καταγράψουμε μερικές ειδήσεις… Είναι πάντα δυσάρεστες; μήπως υπάρχουν κι ευχάριστες ειδήσεις; Ώρα για σκέψη….

   Ποιοι όμως είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν τις ειδήσεις για να μας ενημερώσουν; Ας γνωρίσουμε καλύτερα τη δουλειά του δημοσιογράφου… Παρακολουθούμε αποσπάσματα από ειδήσεις στην τηλεόραση, σχολιάζουμε το περιεχόμενό τους και τις χαρακτηρίζουμε ως ευχάριστες ή δυσάρεστες. Στη συνέχεια εστιάζουμε στον δημοσιογράφο που παρουσιάζει (χαιρετισμός, σοβαρός λόγος, δεν γελάει, φοράει επίσημα ρούχα, κάθεται σε γραφείο…) και σε αυτόν που μεταδίδει την είδηση (κρατάει μικρόφωνο, είναι πιο απλά ντυμένος, κάνει ερωτήσεις στον κόσμο, είναι σε εξωτερικό χώρο…). 
    Αλλά για να κατανοήσουμε στην πράξη το ρόλο του δημοσιογράφου, πρέπει να γίνουμε οι ίδιοι δημοσιογράφοι και να αναλάβουμε τον ρόλο του παρουσιαστή…


… αλλά και τον ρόλο του ρεπόρτερ βρίσκοντας στο σπίτι με τη βοήθεια των γονιών μας μια σημαντική είδηση και παρουσιάζοντάς την στην τάξη!
Είδηση για κακοποίηση ζώου
Είδηση για πυρκαγιά στο χωριό μας
 Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην φτιάξουμε μια τηλεόραση για το σπιτάκι της τάξης μας η οποία θα προβάλλει… ειδήσεις!

Δεν είναι όμως η τηλεόραση το μοναδικό μέσο ενημέρωσης….

Ένα πρωί στη γωνιά της γραφής βρήκαμε μια εφημερίδα. Τι είναι αυτό το έντυπο; Άγνωστο για τους περισσότερους… μιας και στις μέρες μας η παραδοσιακή έντυπη εφημερίδα έχει αντικατασταθεί από τον Ηλεκτρονικό Τύπο! Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε κι αυτό το μέσο ενημέρωσης…

   Επεξεργαζόμαστε την εφημερίδα… Παρατηρούμε το μέγεθος, την υφή του χαρτιού, τις σελίδες και το περιεχόμενό τους (εικόνες και κείμενο) και προσπαθούμε να κάνουμε υποθέσεις για τις ειδήσεις που καταγράφουν.
Τέλος, εστιάζουμε στην πρώτη σελίδα που λέγεται «πρωτοσέλιδο», εντοπίζουμε το όνομα της εφημερίδας, την ημερομηνία, το όνομα του εκδότη, τον κύριο τίτλο της πιο σημαντικής είδησης και φτιάχνουμε τα δικά μας πρωτοσέλιδα.



Μάλιστα λόγω της επερχόμενης επετείου της 28ης Οκτωβρίου δεν παραλείψαμε να επεξεργαστούμε τα πρωτοσέλιδα της εποχής με το ανακοινωθέν της κήρυξης του πολέμου και να φτιάξουμε ομαδικά το δικό μας αντίστοιχο πρωτοσέλιδο.


Ώρα για παιχνίδι….με εφημερίδες!

    Κινούμαστε με τη μουσική ελεύθερα στο χώρο κρατώντας την εφημερίδα μας και ακολουθώντας υποδείξεις (τη διαβάζουμε, κρυβόμαστε,  χαιρετάμε έναν φίλο, χρησιμοποιούμε την εφημερίδα για να προστατευτούμε από τη βροχή…).



Η μουσική αλλάζει…. ας εξασκηθούμε στην ισορροπία βάζοντας ένα μέρος του σώματός μας στην εφημερίδα…


Η μουσική τώρα γίνεται πιο ήρεμη… και η εφημερίδα μας γίνεται βάρκα που μας ταξιδεύει… καθένας ονειρεύεται το δικό του ταξίδι… και στο τέλος όλες οι βαρκούλες ενώνονται για να σχηματίσουν το καράβι της τάξης μας…. έτοιμο να σαλπάρει για τα ομορφότερα ταξίδια!!!!!!!!




Κι επειδή πρέπει να παραμένουμε συνεχώς ενημερωμένοι…. το Ολοήμερο Τμήμα έφτιαξε τη δική του εφημερίδα!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου