Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Καινοτόμο Πρόγραμμα «Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» - Τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα


Εισαγωγή

Αυτή τη φορά στην παρεούλα δεν μας περίμενε το κουτί του αρχαιολόγου αλλά ένα διαφορετικό κουτί! Τι να είχε άραγε μέσα; Αφού διαβάσαμε ότι έγραφε «Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης», κάναμε υποθέσεις για το περιεχόμενό του: αγάλματα, βιβλία… Ώρα να το ανοίξουμε!

Η μουσειοσκευή, που μας ήρθε από το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, περιείχε ομοιώματα παιχνιδιών της αρχαίας Ελλάδας και σχετικό υλικό με εικόνες και πληροφορίες! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν κι ανυπομονούσαν να ανακαλύψουν με ποια παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα….

Μαθαίνουμε για τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα
Αξιοποιώντας το βιβλίο και το cd της μουσειοσκευής μάθαμε τα παιχνίδια που είχαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα, τα ονόματά τους, πώς τα έπαιζαν, με τι υλικά τα έφτιαχναν… Πέρα από τα παιχνίδια-αντικείμενα γνωρίσαμε και τα ομαδικά τους παιχνίδια, διαπιστώνοντας ότι πολλά από αυτά τα παίζουμε και σήμερα!

Γνωριμία με τα παιχνίδια της μουσειοσκευής
Κι αφού συγκεντρώσαμε πολλές πληροφορίες… ώρα να επεξεργαστούμε τα παιχνίδια της μουσειοσκευής! Ο ενθουσιασμός των παιδιών δεν περιγράφεται!!! Με πολλή προσοχή κάθε παιδί με τη σειρά έπαιξε με όλα τα παιχνίδια ενώ δεν έλειψε κι ο συναγωνισμός τους στο ποιος θα χειριστεί καλύτερα την σβούρα, το γιο-γιο, την ίυγγα, τα πεντέλιθα…

Σύγκριση με τα σύγχρονα παιχνίδια
Πόσο μοιάζουν τα παιχνίδια της μουσειοσκευής με τα παιχνίδια που έχουμε σήμερα; σε τι διαφέρουν; (υλικά, χρώματα, ποικιλία…) Μήπως μπορούμε να τα αντιστοιχίσουμε με σύγχρονα παιχνίδια; ας προσπαθήσουμε….
Αναζητάμε παιχνίδια που έχουμε στην τάξη και θυμίζουν αυτά της μουσειοσκευής. Κάποια παιδιά ντύνονται αρχαία Έλληνες και το παιχνίδι «τότε & τώρα» ξεκινά….  

Τέλος, συμπληρώσαμε κι ένα σχετικό φύλλο εργασίας…

Φτιάχνουμε ομοιώματα παιχνιδιών για το μουσείο του σχολείου
Έχοντας στον προγραμματισμό του καινοτόμου μας προγράμματος της δημιουργία μουσείου στο σχολείο μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε με πηλό ομοιώματα παιχνιδιών της αρχαιότητας, ανάλογα με αυτά της μουσειοσκευής. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ζευγάρια και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!


Ομαδικά παιχνίδια της αρχαιότητας
Αξιοποιώντας τις πληροφορίες του βιβλίου της μουσειοσκευής για τα ομαδικά παιχνίδια της αρχαιότητας, μπορέσαμε να «μεταφερθούμε» στην αρχαία Ελλάδα και να παίξουμε όπως έπαιζαν τα παιδιά τότε… διαπιστώνοντας ότι τελικά πολλά από αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα!

Η κρικηλασία ή τροχός ήταν από τα πιο αγαπητά παιχνίδια. Ο τροχός ήταν συνήθως ξύλινος και τον χτυπούσαν ελαφρά με μια βέργα για να κυλάει.

Ουρανία σφαίρα: Η σφαίρα -  μπάλα πετιέται προς τον ουρανό και οι άλλοι προσπαθούν να την πιάσουν πριν πέσει στο έδαφος

Εις ώμιλλαν:  Σε αυτό το παιχνίδι, χάραζαν έναν κύκλο στο χώμα και προσπαθούσαν, σημαδεύοντας από ένα ορισμένο σημείο, να στείλουν τον αστράγαλο του ζώου μέσα στον κύκλο.

Σκαπέρδα: η σημερινή διελκυστίνδα. οι παίκτες καρφώνουν στο χώμα ένα δοκάρι, το οποίο έχει μια τρύπα στο κέντρο του, από όπου περνούν ένα σκοινί. Στις δύο άκρες του, δένεται από ένας παίκτης, έτσι ώστε ο ένας να μην κοιτά τον άλλο, και προσπαθούν τραβώντας με δύναμη, να φέρουν ο ένας τον άλλον κοντά στη δοκό.

Κολλαβίζειν: σήμερα οι περισσότεροι το ονομάζουν «μπιζ»: Ένας παίκτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του. Ένας άλλος τον κτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιο χέρι τον κτύπησε.

Χαλκή μυία (χρυσόμυγα): σε αυτό το παιχνίδι έδεναν με ένα μαντίλι τα μάτια ενός παιδιού κι αυτό έλεγε: «πάω να κυνηγήσω την χρυσόμυγα!«. Οι άλλοι του απαντούσαν: "θα την κυνηγήσεις αλλά δεν θα την πιάσεις" και τον χτυπούσαν με ραβδάκια μέχρι να πιάσει ένα παιδί. Κάτι αντίστοιχο με την σημερινή τυφλόμυγα.

Ασκωλιασμός: είναι το σημερινό κουτσό. Οι παίκτες πηδούν στο ένα μόνο πόδι και νικητής είναι αυτός που θα τρεξει μακρύτερα ή αυτός που θα κάνει τα περισσότερα πηδήματα.

Ακινητίνδα: Θυμίζει αρκετά το σημερινό παιχνίδι «αγαλματάκια». Οι παίχτες μόλις δοθεί το σύνθημα πρέπει να μείνουν ακίνητοι σε όποια στάση βρίσκονται. Εκείνος που θα κουνηθεί βγαίνει από το παιχνίδι.


Ολοκληρώνοντας ζωγραφίσαμε τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα κι αναλογιστήκαμε τι θα μας έλειπε αν ζούσαμε σε εκείνη την εποχή...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου