Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Είναι ωραίο να είσαι...διαφορετικός!


     Με αφορμή τον ήρωα του παραμυθιού μας, τον Κούλη τον Διαφορετικούλη, ευαισθητοποιηθήκαμε στο θέμα της διαφορετικότητας. Παρατηρήσαμε ότι κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλο και διαπιστώσαμε ότι δεν θα ήταν ωραίο να ήμασταν όλοι ίδιοι!

ΕΛΜΕΡ

Ο Έλμερ είναι ένας διαφορετικός, πολύχρωμος ελέφαντας που τον αγαπάνε οι φίλοι του γι’ αυτό ακριβώς που είναι! Γι΄ αυτό και είναι ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους….




Κι εμείς αφού διαβάσαμε την ιστορία του, τον ζωγραφίσαμε σε χαρτί….






αλλά και στον υπολογιστή...
και φτιάξαμε μια πολύ όμορφη ομαδική εργασία, στην οποία κάθε παιδί έκοψε και ζωγράφισε το δικό του διαφορετικό ελεφαντάκι!

Μαθηματικά με αφορμή τον… Έλμερ!
    Ζωγραφίσαμε τον Έλμερ στον υπολογιστή αντιστοιχίζοντας αριθμούς και ποσότητες κι επιλέγοντας το κατάλληλο χρώμα…


Δημιουργήσαμε μοτίβα με χρώματα και γνωρίσαμε την έννοια του «μοτίβου», γενικεύοντας την σε οτιδήποτε επαναλαμβάνεται και μπορεί να αφορά μορφολογικά στοιχεία (σχήματα, χρώματα…), μουσικά στοιχεία κ.ά.


Χρώματα


      Ο Έλμερ αποτέλεσε αφορμή να ασχοληθούμε με τα χρώματα… 
Ποια είναι τα βασικά χρώματα; 
πώς με αυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε όλα τα άλλα; 

    Πειραματιστήκαμε με μίξεις χρωμάτων, καταγράψαμε τα συμπεράσματά μας και δημιουργήσαμε έναν πίνακα αναφοράς, τον οποίο συμβουλευόμαστε στις εικαστικές μας δημιουργίες.


    Στη συνέχεια διακρίναμε τα χρώματα σε θερμά και ψυχρά και τα συνδέσαμε με τη ζέστη του καλοκαιριού και το κρύο του χειμώνα αντίστοιχα. Και για να τα μάθουμε καλύτερα, χρησιμοποιήσαμε το αγαπημένο μας ελεφαντάκι, τον Έλμερ. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και ανέλαβαν να ζωγραφίσουν τον Έλμερ με θερμά και ψυχρά χρώματα. Κάθε ομάδα όρισε ένα αρχηγό, που συντόνιζε το έργο της, και στο τέλος το παρουσίασε στις υπόλοιπες, αξιολογώντας όχι τόσο το αποτέλεσμα όσο το αν συνεργάστηκαν τα μέλη της αρμονικά!






     Στο ολοήμερο τμήμα, μίλησαν για το πόσο όμορφα 7 διαφορετικά χρώματα συνδέονται για να σχηματίσουν ένα υπέροχο ουράνιο τόξο και το απέδωσαν με τις εικαστικές τους δημιουργίες…

…ενώ ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα των ατόμων με προβλήματα όρασης, το οποίο αποτύπωσαν με τις ζωγραφιές τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου