Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι - Επίσκεψη εικονογράφου


    Τώρα που μάθαμε πώς φτιάχνεται μια ιστορία, μπορούμε να γίνουμε κι εμείς συγγραφείς και να γράψουμε το δικό μας παραμύθι! Και το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε είναι το ποιος θα είναι ο ήρωάς μας!
   Μετά από διαλογική συζήτηση και διατύπωση πολλών και διαφορετικών απόψεων, συμφωνήσαμε στα στοιχεία που θα έχει ο ήρωάς μας: εξωτερική εμφάνιση, χαρακτήρας, προτιμήσεις/ενδιαφέροντα, ικανότητες, συναισθήματα. Κι επειδή τα παιδιά είχαν την πολύ όμορφη ιδέα ο ήρωας μας να είναι ένα παιδί «διαφορετικό» από τα άλλα…. του βρήκαμε και το κατάλληλο όνομα «Κούλης, ο διαφορετικούλης»!



   Το επόμενο βήμα ήταν να αποφασίσουμε σε ποιον τόπο και χρόνο εκτυλίσσεται η ιστορία μας, ποιοι θα είναι οι χαρακτήρες που θα συμμετέχουν σε αυτή, ποιο θα είναι το πρόβλημα και ποια η λύση που θα δοθεί.
   Στη συνέχεια, συνδυάζοντας τις ιδέες όλων των παιδιών, καταγράψαμε επιγραμματικά τα βασικά σημεία της πλοκής (αρχή – μέση –τέλος) και, εμπλουτίζοντάς τα, γράψαμε την ιστορία του Κούλη του Διαφορετικούλη…. που σύντομα ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να εικονογραφήσουμε και να την «εκδώσουμε»!!!

Ο ήρωάς μας ζωντανεύει….

….από τα «Κουκλονήματα»
     Κατά τη διάρκεια που επεξεργαζόμασταν τον ήρωά μας, επισκέφτηκε το σχολείο μας η θεατρική ομάδα «Κουκλονήματα» για να μας παρουσιάσει την παράσταση Κουκλοθεάτρου « το ταξίδι του Ασβεστούλη» (προσεχώς σχετική ανάρτηση!). Και ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί στο εργαστήρι κατασκευής κούκλας που ακολούθησε μετά την παράσταση «έδωσαν ζωή» στον ήρωά μας, τον Κούλη τον Διαφορετικούλη!!! Ευχαριστούμε πολύ «Κουκλονήματα»!!!!



….από την εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια!

   Μετά την ολοκλήρωση της ιστορίας μας, προβληματιστήκαμε για την εικονογράφησή της. Ποια μορφή θα είχε ο ήρωάς μας; Πώς θα θα μπορούσαμε να τον «ζωντανέψουμε» στο χαρτί; Χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός εικονογράφου! Δεν χάσαμε χρόνο κι αμέσως προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την πολύ γνωστή κι αγαπημένη μας (αφού έχουμε διαβάσει πολλά παραμύθια που έχει εικονογραφήσει!) εικονογράφο κ. Ναταλία Καπατσούλια! Γράψαμε την πρόσκληση, την στείλαμε με mail και με πολύ χαρά πήραμε τη θετική απάντησή της!
    Κι αφού θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μια τόσο αξιόλογη εικονογράφο, έπρεπε να προετοιμαστούμε κατάλληλα, να καταγράψουμε τις ερωτήσεις που θέλαμε να της κάνουμε και να σχεδιάσουμε όσα θα θέλαμε να κάνουμε μαζί της!

Η μεγάλη μέρα της επίσκεψης έφτασε! Ο ενθουσιασμός μας έκδηλος!!!!!! Η κ. Καπατσούλια, χαμογελαστή και με θετική διάθεση, μπήκε στην τάξη μας…. με ένα υπέροχο δώρο!!!! Βιβλία που έχει εικονογραφήσει η ίδια! 


 

Ώρα να μας αποκαλύψει τα μυστικά της δουλειάς της… και φυσικά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας!

   Πώς έμαθε να ζωγραφίζει; Πώς εικονογραφεί ένα βιβλίο; Πώς μπορεί και ζωγραφίζει τόσα πολλά βιβλία;….. 
    Οι απαντήσεις της κ. Καπατσούλιας ήταν απόλυτα κατατοπιστικές ενώ δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτές αλλά μας έδειξε στην πράξη πώς γίνεται η εικονογράφηση ενός παραμυθιού. Μας έδειξε τις πρωτότυπες ζωγραφιές ενός βιβλίου και μας εξήγησε ότι ο εκδοτικός οίκος τις περνάει στον υπολογιστή για να τις εκτυπώσει στη συνέχεια σε πολλά αντίτυπα (όπως ακριβώς κάναμε κι εμείς με την πρόσκληση της γιορτής του σχολείου).

     Κι ενώ συγκρίναμε τις πρωτότυπες ζωγραφιές με τις εικόνες του βιβλίου, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι σε μερικές υπήρχαν διαφορές!!! Οι αλλαγές αυτές γίνονται στον υπολογιστή, κάτι που εντυπωσιασμένοι είδαμε την κ. Καπατσούλια να κάνει, αλλάζοντας το πρόσωπο σε μια εικόνα του βιβλίου! Οι εικονογράφοι λοιπόν…. δεν χρησιμοποιούν πλέον μόνο πινέλα και χαρτιά για να ζωγραφίσουν αλλά και τον υπολογιστή!



 



    Στη συνέχεια μας έδειξε και μια πολύ ξεχωριστή ασπρόμαυρη εικονογράφηση ενώ μας εξήγησε ότι συχνά στις ζωγραφιές της προσθέτει με κολάζ διάφορα στοιχεία (τεχνική που πλέον κι εμείς χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στις εικαστικές δημιουργίες μας!).




   Η αποκορύφωση όμως της επίσκεψης ήταν η εικονογράφηση του ήρωά μας! Η κ. Καπατσούλια, έχοντας μελετήσει προσεχτικά τα χαρακτηριστικά που του έχουμε προσδώσει, χρησιμοποίησε τα πινέλα και τα χρώματά της και του έδωσε μορφή! Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τον «Κούλη τον Διαφορετικούλη»!!!

   Κι επειδή ο ήρωάς μας είχε διάφορες εναλλαγές συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η κ. Ναταλία μας έδειξε πώς μπορούμε να δείχνουμε τα συναισθήματα αλλάζοντας την έκφραση του προσώπου του.
   Η συγκεκριμένη μέρα ήταν πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία και για τους μικρούς αλλά και για του μεγάλους! Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω την κ. Καπατσούλια που μας έκανε την τιμή να επισκεφτεί το σχολείο μας!!!

    Ένα μικρό δωράκι από τα παιδιά για να μας θυμάται…. και μια ελπίδα να έχουμε ξανά την ευκαιρία να δημιουργήσουμε παρέα!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου